Finn and dandy: kaksi suomalaista juhla-asua

Itsenäisyyspäivä ja käynnissä oleva pikkujuhlakausi ovat loistavia innoittajia myös pukeutumisessa. Tarkastellaan siis vaihteeksi Yhden maan tyyliä.

Meillä Suomessa on hienoa nostetta miesten vaatesuunnittelussa. Halutessaan äijä voisi pukeutua arjessa ja juhlassa kotimaisen suunnittelun tuotoksiin kiireestä kantapäähän. Vaikka tekstiiliteollisuus on valmistuksen osalta maassamme hiipunut kunnian päivistä, suomalainen design voi hyvin. Myös kansainvälisesti – kysykää vaikka Makialta!

Kieltämättä tilanne on haastava, sillä kansainväliset merkit jylläävät suomalaisessa kaupassa. Suomalaisen suunnittelijan on vastattava kymmentä ulkomaalaista.

Muualla on helpompi panostaa paikalliseen tyyliin, kun miesylivoima jyllää. Ruotsalaisella miehellä löytyy kaapintäydeltä kotimaista vaatetta Acnesta Gantiin ja Oscar Jacobsonista Our Legacyyn. Italialainen luottaa aina italialaisiin tyyliaakkosiin: Aspesi, Boglioli, Corneliani, Diesel, Emporio Armani, Fay, Gucci ja niin edelleen. Amerikkalaisilla on Made in USA -villityksensä ja englantilaisilla satojen vuosien historiaa väliltä Savile Row ja Sunspel.

Entä me suomalaiset miehet? Tilanne on parempi kuin luulit.

2013-11-20_YMT_Petri_0590

Itsenäisyyspäivänä on lupa hehkuttaa tavallista enemmän, mutta onhan suomalainen vaatesuunnittelu  laadukasta. Stylisti Jouni Mervas on koonnut meille kaksi miehen juhla-asua suomalaisista merkeistä.

Ensimmäisessä kuvassa pääosassa on Antti Laitisen ja Jaakko Kallion perustama Frenn, joka mainostaa itseään urbaanin duunarin vaatettajana.

Kuvan takki, paita ja housut osoittavat, että merkki taipuu myös  juhlaan. Takin lyhyt malli ja materiaali toki huokuvat juhlallista epämuodollisuutta. Firman pikkujouluissa kuvan asu erottuu varmasti edukseen – saatat jopa saada tyylikkään miehen maineen. Ja siitä on vaikea päästä eroon näissä kuteissa.

Frennin vahvuus on paitsi rentoudessa myös suomalaiselle miehelle suunnitellussa mitoituksessa. Jos tuskailet yleensä takin irtotakin istuvuuden kanssa, testaa ihmeessä tämä kotimainen vaihtoehto.

2013_11_20_YMT_Petri_8403286

Muodollisempi juhla vaatii aina panostusta muotoon. Siksi sitä sanotaan muodolliseksi. Tiukkakin pukukoodi antaa miehelle tilaa erottua edukseen. Kun kaikki muut ovat mustassa ja roikkuvassa vuokrasmokissa, vedä niskaan Turo Tailor Red Labelin timmi barolonpunainen smokkitakki. Anssi Tuupaisen suunitteleman malliston saalikaulainen smokkitakki on oiva sijoitus.

Suomalaista juhlapukeutumista esitteli Petri, 29.

Nimi, ikä ja ammatti?
Petri, 29, liikkeenjohdon konsultti.

Miten kuvailisit omaa tyyliäsi arkena?
Töissä pääosin puku ja nykyään yleensä ilman kravattia. Puvut aina italialaisia, kapealla leikkauksella ja luonnollisesti 100-villaisia: Corneliania ja Feren maahantuomaa mallia. Istuvuus pitää olla viimeisen päälle ja sen takia pukuja leikellään aika paljon ennen kuin niistä saadaan sopiva. Kengissä klassiset mallit, mutta pyrin löytämään nuorekkaita versioita.

Mikä sinua inspiroi pukeutumisen suhteen?
James Bond, tietenkin! Lisäksi tietysti New Yorkin ja Lontoon pankkiirityyli. Olen laiska seuraamaan pukeutumisen trendejä, joten luotan klassiseen pukeutumiseen. Luen myös parturissa GQ:ta, josta löytyy joskus hyviä vinkkejä.

Tyylisääntö, jota ehdottomasti noudatat?
Vyö ja kengät samaa sävyä, vaatteiden on istuttava hyvin, vain nahkapohjaisia kenkiä ja sveitsiläisiä kelloja.

Tyylisääntö, jota rikot?
Vaikea sanoa! Varmaan montakin vaikka pyrin pukeutumaan by the book.

Onko sinulla tyyliesikuvia?
Edellä mainittujen lisäksi? Nalle Wahlroos tietysti, mutta hänen pukeutumisensa on vähän liikaa vanhaa liittoa.

Mistä yleensä ostat vaatteesi? Netistä vai kivijalkakaupasta?
Kts. yllä. Kivijalasta poislukien massaräätälöidyt kauluspaidat, jotka tilaan Lontoosta. Kihlattuni ostaa siviilivaatteeni pääosin.

Mitä suomalaisia vaatemerkkejä käytät?
Kaapista taitaa löytyä ainoastaan Marimekon raitapaita, Haltin juoksupipo ja kälyn kutomat villasukat.

Mikä on mottosi?
”–50% on aina hyvä diili.”

Kiitos Petri!

Teksti: Jani
Kuvat: Elina
Tyyli: Jouni Mervas

Tuotetiedot ja hinnat:
Ensimmäinen kuva: Linus-villakreppibleiseri 499€, valkoinen Axel-paita 199€, Sven-housut 279€ (kaikki Frenn). Liivi 99€ (Turo Tailor/Red Label), Musta solmio 39€ ja taskuliina 19,50€ (Turo Tailor). Mustat nahkakengät 219,- (Saint Vacant @ Stockmann). Kello 3110€ (Louis Erard @ Tillander).

Toinen kuva: Jan-smokkitakki 329€, Jeff-smokkiliivi 99€, Ethan-housut 129€ (Turo Tailor Red Label). Kaulahuivi 99€ (Turo Tailor). Korsitelaskoksinen smokkipaita 299€ (Frenn). Villasta valmistetut Valle-rusetti 49,50€ ja Vilho-taskuliina 39,50€ (Marimekko). Mustat nahkakengät 85€ (A.Eriksson).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s