Luukku 5: Miehen hattu

 

Ennen miehet pitivät hattua ulkona, mutta eivät koskaan sisällä. Nykyään kukaan ei pidä hattua ulkona, mutta jokaisessa kahvilassa istuvat juipit pipot päässä.

Tunnustan. Kun mies ei voi koreilla hiuksilla, hattu alkaa vaikuttaa hyvältä persoonallisuuden jatkeelta. Mutta oikeastaan hatun pitäisi kiinnostaa modernia miestä jo aikaisemmin.

En tarkoita pipoja tai lippiksiä. Hatussa pitää olla lieri.

Hattu ei ole mikä tahansa vaatekappale. Kotisi on siellä, missä hattusi on. Ennen pitkään hattu muuttuu osaksi tarinaasi. Ralph Waldo Emerson on sanonut: ”mittaan terveyttäsi sen perusteella, miten monet kengät, hatun tai vaatteet olet kuluttanut loppuun”.

Hattu on yksi niistä vaatekappaleista, jonka mies tekee hyvin pian omakseen. Hattu on kuin kengät yhdessä asiassa: kannattaa panostaa laatuun.

Tapasin joskus vuosia sitten (2008, tsekkasin) Pitti Uomossa herran nimeltä Claudio Mennuni, joka työskenteli ainakin silloin Borsalinolla. Hatut on yksi harvoista vaatekappaleista, joissa voi sanoa, että yksi merkki on ylivoimainen valmistaja. Borsalino on.

Keskustelu sivusi vuonna 1857 perustetun italialaisen hattuvalmistajan perinteitä, katalogin syvyyttä, Borsalinon museota Aleksandriassa ja menestystä maailmalla. Yksi lainaus jäi mieleen.

”Yksi suurimmista haasteistamme on se, ettei meillä ole haastajia”,
Mennunin humble brag kuului.

YMT Borsalino Pitti Uomo

Pidin lausetta mainospuheena. Mainos vaikutti minuun. Hankin oman Borsalinoni hänen vinkkiensä perusteella. Lempihattuni. En pidä Mennunin puheita enää mainoksena.

Vuosia myöhemmin kävin Tukholmassa ja menin NK:n hattuosastolle. (Mahtavaa, että NK:lla on edelleen hattuosasto.)

”Luulen, että olen hattumies, mutta en tiedä, millainen hattu minulle sopii parhaiten”, sanoin.

”Kokeillaan kaikki”, vastasi myyjä.

45 minuuttia myöhemmin olimme päätyneet samanlaiseen fedoraan, joka minulla jo oli.

Viidennen luukun opetus on tämä. Hanki hattu.

Eikä merkillä välttämättä ole väliä. Hattumies voi rakastua Borsalinoon, Stetsoniin tai miksei jopa Cousteau-pipoonkin. Et ehkä edes ole hattumies, mutta jos olet mies, hanki lempihattu. Et tule katumaan.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s