Ed Catmullin havaijipaita

Olin juuri kaksi päivää aamusta iltaan Nordic Business Forumissa töissä. Kauppalehti saa vielä ainakin viisi juttua, mutta ehkä tämä henkilökohtaisempi pohdinta sopii Yhden miehen tyylin puolelle.

Kaksi opetusta perjantailta. Tai ehkä enemmänkin kaksi isoa huomiota. Yksi Seth Godinista ja toinen Ed Catmullista.

Sain mahdollisuuden haastatella Seth Godinia, ja ehkä sen takia vähän jäävinä sanoisin, että hän esiintyjänä oli parin päivän parhaita. Violettia solmiota Purple Cow’n kunniaksi pitänyt Godin kirjoittaa blogiinsa joka päivä. Joka päivä. Ja blogi on maailman suosituin markkinointiaiheinen blogi sen takia tai siitä huolimatta.

Godin kertoi haastattelussa myös kirjoittamisrutiinistaan. Olennaista oli termi, jota hän käytti: Godin sanoi, että hän ”types every day”. Ei siis writes, vaan types. Rima ei ole, jos kirjoittaa (types) joka päivä. Miksi kirjoittamisen yksinkertaisin sääntö unohtuu niin helposti.

Pixarin toimitusjohtaja Ed Catmull oli ehkä vaikuttavin ja erikoislaatuisin esiintyjä. Catmull kirjoittaa viisaasti ja puhuu myös, mutta energiatasoja hänen esiintymisensä ei nosta. Humorististen viihdyttäjien ja energisten esiintyjien joukossa Ed Catmull on luovuuden emeritusprofessori.

Catmullin klassikkokirja Creativity Inc. on tietysti kirja, joka jokaisen yritystä johtavan tai luovuudesta kiinnostuneen on luettava, mutta itse sain Pixarin ihaillusta kulttuurista kiinni myös hieman yllättäen Catmullin pukeutumisen kautta.

Catmullilla oli Helsingissä puhuessaan päällään havaijipaita. Se oli valkoinen, jossa oli valkoisia palmukuvioita. Paita oli maailman eleettömin havaijipaita, mutta olipahan kuitenkin.

Havaijipaita on Pixarin musta poolo.

Toisin kuin Catmullin vanhan ystävän Steve Jobsin poolossa, Pixarin havaijipaidassa on nyansseja.

Muun muassa Pixarin Cars-elokuvan ohjaaja John Lassiter pitää aina havaijipaitaa. Mutta Lasseterin paidat näyttävät siltä, että yksisarvinen on oksentanut niiden päälle sateenkaaria. Lasseterin havaijipaita edustaa Pixarin hullua luovuutta, crazy creativityä.

Catmullin white on white -havaijipaita sen sijaan edustaa rauhallista luovuutta, calm creativityä.

Catmull puhuu usealla eri tasolla balanssissa, joka Pixarilla vallitsee muun muassa teknologian ja taiteen välillä. Yhden miehen tyyli kuittaa, että Pixarin tarunhohtoinen tasapaino ulottuu paitoihin asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s