Pitti Uomo: riikinkukkoja ja riihikuivaa

Kesäkuun puolivälissä järjestettävät Firenzen Pitti Uomo -messut on vuoden seuratuin tapahtuma miesten vaateteollisuudessa. Tärkeitä miesten muotiviikkoja on toki Milanossa, Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa, mutta joka vuoden kesäkuussa ja tammikuussa Firenze nousee miesten tyylin pääkaupungiksi.

Neljän päivän aikana tähän suhteellisen pieneen kaupunkiin ahtautuu miesten vaatebisneksen tärkeimmät myyjät, ostajia ja bisneksestä raportoijat. 84 kertaa järjestetystä Pitti Uomosta on kasvanut ilmiö, joka on voimissaan nimenomaan netissä ja blogeissa.

L1070343 copy

Siis esimerkiksi täällä.

Tai täällä.

Ja varsinkin täällä.

Suurin osa huomiosta on kuvia alan miehistä värikkäissä housuissaan, mutta riikinkukkoilu ei tietenkään ole messujen pointti. Kyseessä on erityisesti Italian vaatetusteollisuudelle olennainen myyntitapahtuma, jonka aikana kauppa käy Aasiaan, Amerikkaan ja Eurooppaankin. Ja kaupankäynti on nykyisessä taloustilanteessa nimenomaan Italialle elintärkeää. Siitä lisää myöhemmin.

L1070292

Oma taustani on se, että olen asunut Firenzessä viisi vuotta. Italian-vuoteni ovat luonnollisesti vaikuttaneet pukeutumiseeni, mutta myös tuoneet elämääni vähän Pittiä.

Kävin Italian-aikana näillä messuilla kuutisen kertaa ja kirjoitin kirjeenvaihtajana aina messuista Kauppalehteen. Vuosien kuluessa Pitti Uomo on muuttunut valtavasti. Messut ovat kasvaneet paitsi liiketalouden myös ilmiötalouden osalta (eikä niitä enää aina voikaan erottaa toisistaan). Toki myös blogien merkitys on kasvanut juuri samana aikana.

Ensimmäisellä messuvierailullani vuonna 2006 haastattelin hiljattain bloginsa avannutta amerikkalaista Scottia Kauppalehti Pressoon. Silloin ei kyllä tullut ennustetuksi, että vuonna 2013 esimerkiksi Suomesta lentää Firenzeen tyyppejä kaiken maailman blogien kuvattavaksi.

L1070407

Mutta se bisnes, se bisnes! Ulkona yli 35 asteen helteessä Pitti Uomo on riikinkukkojen olympialaiset, jossa kamerat laulavat, rannekoruja on metrikaupalla ja taskuliinat heiluvat olemattomassa toscanalaisessa tuulessa.

Pikkutakit ovat kaksirivisiä ja housut värikkäitä.

Lahkeet lyhyitä, nilkat paljaita ja kengät double monkeja.

Ulkona eletään kilpavarustelun hengessä, mutta sisällä Fortezza da Basson varjoisissa ja viileissä rakennuksissa liikkuu raha. Siellä liikkui myös YMT.

L1070396 copy

YMT heittäytyi Pitti Uomossakin suoraan siihen kohtaan, jossa bloggaaminen ja journalismi kohtaavat. Sain Pitti Uomossa paljon napakoita haastatteluja. Tulossa on muun muassa Monitaly, Drake’s, Borsalino sekä luonnollisesti paikallisia italialaisia suuruuksia.

Let’s do this.

L1070315

Teksti ja kuvat: Jani

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s