Luukku 13: kolme päällystakkia armeijasta

Screen Shot 2014-10-10 at 11.58.44 AM

Miehen päällystakin valintaan vaikuttaa moni ulkoinen asia, mutta lopulta kyse on siitä, mitä on takin sisällä. Tarkemmin kyse on siitä, millaisena mies itsensä näkee.

Oletko ystävällinen perheenisä, joka pitää Clarksin kengistä ja farmariautoista sekä leikkii mieluusti lastensa kanssa puistossa? Duffelitakki.

Vai oletko muutamia tatuointeja hankkinut parrakas single malt -viskien tuntija, joka vähintään haaveilee Triumph-moottoripyörästä? Peacoat eli kansitakki.

Ehkä luulet olev- tai siis ehkä olet kova luu? M-65.

Näetkö jo minne vien tätä? Parhaat miesten päällystakit ovat armeijan takkeja. Kaikkien aselajien niputtaminen otsikkoon ”armeijatyyli” on tuottanut vaatekaapillisen miesten klassikkotakkeja.

Armeijatakit on suunniteltu käytännöllisyys ja kestävyys edellä. Takin pitää olla lämmin ja siinä pitää olla sekä taskuja että liikkumatilaa. Tyyli tulee lisäarvona. Suomalaisen miehen kannalta tämä helpottaa elämää: päällystakissa tyyliä voi saada panostamalla käytännöllisyyteen ja kestävyyteen.

Parkatakkia ja pilottia väheksymättä kolme klassisinta armeijavaikutteista rotsia ovat duffeltakki, maihari eli M65-mallintakki ja peacoat eli kansitakki.

1 Duffeli. Leimasin aiemmin duffelin sympaattisen perheenisän perustakiksi ja mutta takilla on sotaisa tausta. Belgia tunnetaan suklaasta ja randuista, mutta erityisesti Duffelin pikkukaupunki pitäisi tuntea takeistaan. Siellä on valmistettu villakankaisia duffelitakkeja vuosisatoja.

Paksusta villakankaasta tehty hupullinen takki on perinteisessä brittimallissa 3/4-pituinen ja siinä on nappien sijaan puiset pikkupuikot ja köysi- tai nahkalenkit.

Englannin armeija käytti duffelia toisessa maailmansodassa ja erityisesti takki henkilöityi kenraali Bernard Montgomeryyn. Englannissa takki tunnetaankin nimellä Montgomery tai tuttavallisemmin Monty.

Duffelin hyviin puoliin lukeutuu monipuolisuus, sillä se sopii sekä viikolla puvun päälle että rentoon asuun viikonloppuna. Suurin haaste on istuvuus. Duffeli on luonnostaan väljä ja on helppo ostaa liian purjemainen malli. Kuuluisimpiin valmistajiin kuuluva Gloverall valmistaa nykyään myös kapealinjaisia malleja.

2 Maihari. Kun talvet ovat leutoja, M65 palvelee ympäri vuoden. Armeijavaikutteisten takkien kuningas on maihinnousutakki eli malli M-65. Duffelista tai kansitakista poiketen maihari ei ikinä anna unohtaa armeijavaikutteitaan. Vihreänä tai mustana se on yhtä toimiva oikeassa viidakossa kuin betoniviidakossa. Takki miehille, jotka tutkivat omia taskujaan.

Suomalainen mies ostaa M65-takkinsa Varustekasta ja pitää sitä farkkujen kanssa. Italialaiset miehet iskevät M-65:n jopa puvun päälle ja lähtevät Vespalla liikenteeseen. Armeijavaikutteiden ja pukumeiningin sekoittaminen on Vapaan tyylin ytimessä.

Puku päällä Vespan peiliin tuijottaessa Robert de Niron esittämän taksikuski Travis Bicklen vuorosanat tosin olisivat hiukan sivistyneemmät. ”Anteeksi, puhuttekohan te mahdollisesti minulle? Taidan tosiaan olla ainoa täällä. Puhutteko minulle?”

3 Peacoat. Merelle ja satamaan suunniteltu peacoat eli kansitakki sopii hyvin kuivallekin maalle. Tämä takki on suunniteltu kestämään kaiken, mitä taivas heittää niskaan.

Jos kyseessä on aito laivastoversio, villa on paksua, se kestää tuulen ja jopa sateen paremmin kuin mikään muu villakangastakki. Mielestäni kansitakki sopii myös pukumiehelle, mutta sekoitankin mielelläni rentoa ja virallista. Ainoa haaste voi olla kansitakin sovittaminen kaksiriviseen talvipukuun. Kansitakki on itsessään kaksirivinen, joten paksua villakangasta on paljon. Parhaimmillaan peacoat on farkkujen kanssa rennommassa asukokonaisuudessa.

Kaikkein parasta armeijatakeissa on lyömätön hinta-laatusuhde. Olen ostanut parhaat armytakkini käytettynä San Franciscon thrift storeista lähes naurettavilla hinnoilla. Hinta-laatusuhteessa käytettyjä, aitoja jenkkiarmeijan takkeja ei voita mikään.

Teksti: Jani

Kuvitus: Rami Niemi

Teksti on muokattu Vapaa tyyli -kirjasta. Miehen tyyliopas Vapaa tyyli on säänkestävä joululahja miehelle, isälle ja pojalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s