Luukku 12: kengistä ja valinnoista

Screen Shot 2014-10-10 at 12.29.09 PM

 

 

Fakta on, että mies tarvitsee useammat kuin yhdet kengät. Suomalainen ilmasto asettaa omat vaatimuksensa, tyyli toiset ja välillä on myös hyvä antaa jalkojen ja kenkien ottaa vähän etäisyyttä. Siksi useampi pari.

Käsittelimme kenkiä jo joulukalenterin kolmannessa luukussa otsikolla Sijoita kenkiin. Nyt mietitään millaiset kengät mies tarvitsee. Ja kuinka monet.

Tärkeintä on, että mies ei osta – tai ainakaan käytä – neliökärkisiä (square-toed) kenkiä. Ne olivat muotia 1990-luvulla ja jo sen pelkästään pitäisi riittää varoitukseksi. Neliökärkisiä kenkiä voivat käyttää seuraavat ihmisryhmät: klovnit, neliövarpaiset miehet, neliövarpaiset klovnit ja naamiaisiin Frendien Chandler Bingiksi pukeutuvat humoristit. Miehen kengissä on pyöreä tai suippo kärki.

Jos sinulla on vain kolmet kengät, tämä on hyvä lista.

1 Pukukengät

Siistejä kenkiä tarvitaan useampi pari, mutta jos hankit vain yhdet, yksinkertaiset mustat oxfordit ovat varma valinta. Ne sopivat tumman puvun kanssa, mutta myös farkkujen kanssa. Sen jälkeen nappaat ruskeat broguet. Ja mustat broguet. Sitten loaferit. Ja ehkä myös double monkit eli kaksoissoljella varustetut rennommat pukukengät (alla). Kuvitus yllä havainnollistaa samassa järjestyksessä, millaisista kengistä on kyse.

Atte Rytkölä

2 Saappaat

Suomalaisen ilmaston takia miehellä tulee olla kunnon saappaat. Tai siis workbootsit. Ne sopivat farkkujen kanssa. Ne paranevat kuluessaan. Ne ovat kenkien äijät. Red Wing tekee mielestäni parhaat ja kestävimmät. Hienostuneempi herra saa bootsinsa kohtuulliseen hintaan esimerkiksi englantilaiselta Loakelta. Arkeologi Indiana Jones luottaa amerikkalaisen Aldenin kenkiin.

L1000701

3 Tennarit

Suosittelen aina ja ikuisesti valkoisia tennareita. Puhtaina ne pysyvät tasan yhden päivän, pienten lasten vanhemmilla tunnin. Sen jälkeen niissä näkyy elämä. Valkoiset tennarit sopivat puvun, chinojen ja shortsien kanssa. Panosta tennareissa(kin) klassikoihin: Superga, Adidas Stan Smith, Vans Authentic ja Converse Chuck Taylor All-Stars ovat kaikki hyviä ja edullisia vaihtoehtoja.

kuva-70

Mitä kenkien ostoon tulee, amerikkalaisen Alan Flusserin muistisääntö on osuva. ”Kenkien tulisi tuntua hyvältä heti, kun sovitat niitä. Toki istuvuus voi parantua, mutta ihmeparannusta ei kannata odottaa. Jos kenkä tuntuu heti huonolta tai kävely tekee kipeää, kenkä ei ole sinua varten.” Saarnaa tätä gospelia myös siskoille!

Huomenna lauantaina on muuten mahtava tilaisuus käydä kartuttamassa omaa kenkätietouttaan. YMT:lle tuttu mies Atte on mukana Vaatturiliike Sauman, Pinkomon ja Tyylit.fi-sivuston yhteisessä kenkätapahtumassa Saumassa Bulevardilla.

Teksti: Jani

Kuvat: Elina, Jani

Kuvitus: Rami Niemi

Teksti ja kuvitus lainattu kirjoittamastani Vapaa tyyli -kirjasta. Vapaa tyyli on istuva joululahja miehelle, isälle ja pojalle ja muutenkin kuin hyvät kengät. Siihen kannattaa sijoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s