Luukku 3: sijoita kenkiin

Screen Shot 2014-10-10 at 12.16.06 PM

Englannin Charles saattaa olla ”vain prinssi”, mutta kenkien käyttäjänä hän on kuningas. Prinssi Charles korjauttaa, paikkauttaa ja uudelleenrakennuttaa suosikkikenkiään vuodesta toiseen. Charlesilla on ainakin yhdet Lobbin of St. Jamesin mustat oxfordmalliset pukukengät, jotka ovat olleet hänen käytössään yli 40 vuotta. Charlesin kengät ovat ihan palasina, mutta palaset on aina ommeltu takaisin yhteen.

Vanhan viisauden mukaan ihmisen kannattaa sijoittaa sänkyyn ja kenkiin, sillä hän tulee viettämään suuren osan elämästään jommassa kummassa. Prinssi Charles on ottanut viisauden vakavasti.

article-1186234-050B9654000005DC-621_468x702 (1)

Olkoon tämä prinssi Charlesin opetus: kun ostaa laadukkaat kengät, niiden kanssa saa elää vuosikymmeniä. Mikä parasta, Charlesilla on pakko olla loistava suutari. Luottosuutari on yksi miehen parhaista ystävistä.

Tämä ei tarkoita, että jokaisen pitäisi sijoittaa 3500 euroa mittatilauksena tehtyihin Lobbeihin. (Se tekee noin 78 vuodessa.) Mutta jokainen mies ansaitsee elämäänsä edes yhdet loistavat kengät. Ne voivat olla pukukengät englantilaiselta valmistajalta tai vaikkapa työkengät Red Wingiltä. Olen käyttänyt Red Wingejäni kahdeksan vuotta ja ne näyttävät koko ajan paremmalta.

Oman kenkäkaappini potentiaalisesti pitkäikäisin pari lienee amerikkalaisen L.L. Beanin saappaat. Ne eivät ole loistokkaat, eikä prinssi Charlesilla tiettävästi ole sellaisia. Alle 100 dollarin L.L. Bean ovat duunariosastoa, puhdasta amerikkalaista perinnettä ja käytännöllisyyttä. Mutta Bean Bootseille pahinkin suomalainen loskasää on normaali päivä konttorilla.

Kengistämme näkee, miten syvällä olemme kertakäyttökulttuurissa. Sanon usein, että laatu on äijän eko. Kengissä tuo ajatus tuntuu erityisen selvänä. Kenkämalleja on lukuisia, mutta lopulta yhdetkin riittävät. Pohjat vaihtuvat, mutta sinulla on tarina, joka jatkuu.

Suosittelen aina ostamaan kenkiä, joita voi korjata uudestaan ja uudestaan. Se tarkoittaa panostamista laatuun. Kun puhutaan pukeutumisen kulttuurista, yksi tärkeimpiä käytännön asioita on tietää, minne lähettää vaatteensa tai kenkänsä korjattavaksi.

Bean Bootsit lähetetään Yhdysvaltoihin Mainen osavaltioon, jossa on valmistettukin.

 

Teksti: Jani

Kuvitus: Rami Niemi

Charles-kuva: Dailymail.co.uk

Kuva ja teksti lainattu kirjoittamastani Vapaa tyyli -kirjasta. Tiedäthän, että miehen tyyliopas Vapaa tyyli on kestävä joululahja isälle, pojalle ja isältä pojalle.

 

 

 

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Luukku 12: kengistä ja valinnoista | Yhden miehen tyyli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s