Luukku 21: irtotakki on uusi puku

Screen Shot 2014-12-10 at 12.04.56 PM

 

Blazer, bleiseri, irtotakki, pikkutakki. Tämä puvuntakkia rennompi ja urheilullisempi takki on miehen vaatekaapin kulmakivi.

Bleiseri-nimitys (blazer) juontaa juurensa cambridgeläisen St. John’s Collegen soutujoukkueen klubitakkeihin. Takit olivat punaisia ja niiden sanottiin suorastaan liekehtivän. Bleiseri-nimitys otti kipinää ja on levinnyt kaikkialle maailmaan. Ironista kyllä yksi harvoista paikoista, joissa ei juuri näe bleisereitä, on maastoauto Chevy Blazerin kuljettajan paikka.

Bleiseri on välitön tyylinostatus eli se kohottaa kantajansa siisteysastetta kahdella hihansujautuksella. Amerikkalaisen GQ-lehden kolumnisti Glenn O’Brien on sanonut, että amerikkalaisessa toimistopukeutumisessa ”paita on uusi puku”. Olen eri mieltä, irtotakki chinosien tai farkkujen kanssa on uusi puku.

Jos sinulla on vain yksi bleiseri, sen kannattaa olla tummansininen. Tummansininen irtotakki on yksi käytännöllisimmistä vaatteista miehen vaatekaapissa. Eleetön tummanappinen villasekoitekangastakki on vaatekaapin luottopakki: aina valmiina palvelukseen.

Sininen bleiseri löytyy jokaisen tyylistään kiinnostuneen miehen vaatekaapista, mutta sen pitäisi oikeastaan löytyä kaikkien kaapista. Se on helpoin tyylikäs vaate ja vaivaton kohottaa siistimmäksi kombinaatioksi yhdistämällä valkoiseen paitaan ja solmioon. Se muuttuu hetkessä rennommaksi saadessaan seurakseen vaikkapa farkkupaidan.

Kolme muuta klassikkotakkia:

1 Klubitakki. Sininen klubitakki kultaisin napein vihjaa suomenruotsalaisuudesta tai amerikkalaisen Ivy League -perinteen ihailusta. Kun haluat juhlatunnelmaa, hanki klubitakki. Klubitakki viittaa pölyttyneisiin herrakerhoihin, jahtiklubeihin ja varttuneisiin ja vauraisiin harmaatukkaisiin herrasmiehiin. Modernimmat versiot klubitakista leikittelevät juuri tällä konservatiivisuuden perinteellä. Moderni klubitakki on leikattu tiukaksi ja sopii mainiosti kuluneiden farkkujen kaveriksi.

Pellavableiseri. Jos olet kesämies, hengaile koko kesä pellavatakissa. Pellava menee ryppyyn ja sen pitääkin mennä. Itse asiassa kesämiehelle sopii moni muukin mahdollisimman epämuodollinen materiaali. Intialainen madras on kreisiä ruutua, USA:n etelävaltioiden kansallispukumateriaali seersucker rypytettyä, useimmiten sinivalkoraidallista puuvillaa.

3 Tweedtakki. Kun haet metsästäjän olemusta, tweedtakki on karskin miehen valinta. Simpsonien koulun skottitalonmies Willie pukeutuu takuuvarmasti tweediin, kun hän lähtee perjantai-iltana baariin. Tweed sopii talvella takan ääreen ja syksyllä päällystakiksi.

Tweedin voima piilee kuitenkin siinä, ettei sitä käyttäessään ole pakko olla karski tai edes järin ulkoiluhenkinen. 1970-luvulla tweedbleiseri oli Robert Redfordin kaltaisten kultapoikien kutittava haarniska. Mutta myös Woody Allen kantoi epävarmuuden sekaisella ylpeydellä tweediä New Yorkin kaduilla. Hyvin istuva tweedbleiseri on yksi miehekkäimmistä takeista.

Teksti: Jani

Kuvitus: Rami Niemi

Teksti on muokattu Vapaa tyyli -kirjasta. Miehen tyyliopas Vapaa tyyli on tarpeellinen joululahja miehelle, isälle ja pojalle. Irtotakki on uusi univormu, kirja kertoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s