Luukku 2: Tyylin kehitys

Screen Shot 2014-12-18 at 1.37.04 PM

Olen kehitellyt täysin epätieteellisin metodein asteikon miehen tyylin kehityksestä. Seilaamme kai kaikki välillä asteikkoa edestakaisin. Kerrankos sitä istuu terassilla ilman paitaa! Tai ehkä sittenkin: ykkösestä seuraavalle tasolle päästessään ei enää valu takaisin ykköseen.

1) Mies ei ole kiinnostunut pukeutumisesta. ”Ei ole mun juttu.” Itse asiassa voi olla vaikea saada miehelle mitään vaatteita päälle. Housut ehkä, mutta ei paitaa. Ei ainakaan kesäterassilla.

2) Mies löytää sattumalta lempivaatteen ja oivaltaa, että vaatteissa on eroja: toiset vaatekappaleet todella tuntuvat paremmilta kuin toiset. Mies oppii jo tässä vaiheessa käsitteen kestävä kehitys. Lempivaatetta pidetään niin kauan, että siihen tulee reikiä. Ja sitten sitä käytetään lisää.

3) Tähän asti mies on käynyt vaateostoksilla niin, että partneri kävelee kaksi metriä edellä ja ehdottelee vaatteita. Pakottaa ostamaan. Nyt mies menee kauppaan omin jaloin ja ostaa ensimmäistä kertaa oman vaatteensa itse. Vallantunne ja itsenäisyyshuuma pirskahtelee farkkuhyllyllä. Ehkä mies jopa ostaa vaatekappaleen, jota ei välittömästi sinä samana päivänä akuutisti tarvitse.

4) Mies alkaa kiinnostua vaatekaupoista. Hän näkee ulkomailla James Perse -kaupan (maailman laaduimmat puuvillaiset t-paidat), ottaa kaupan kyltistä kuvan ja postaa sen Facebookiin.

5) Mies ostaa puvun, jota ei tarvitse sukulaisen häihin. Hän ymmärtää, että puku ei tee miestä, mutta saa miehen aina näyttämään paremmalta. Hän käy kolmessa tai neljässä kaupassa sovittamassa pukuja ennen ostoa. Lyhentää housutkin!

6) Mies kiinnostuu väreistä. Niitä on muitakin kuin tummansininen ja musta!  Hän huomaa punaiset housut, ostaa ne ja alkaa käyttää niitä. Hän ostaa myös toisen, kolmannen ja neljännenkin taskuliinan, mutta ei enää settinä solmion kanssa.

7) Mies ymmärtää välähdyksenomaisesti, että tärkeintä on istuvuus. Istuvuus on sitä, että paita ei nouse housuista, kun kurottaa ylös laittamaan laukkua säilytystilaan lentokoneessa. Hän alkaa myös lukea kirjoja tyylistä, ehkä jopa blogejakin! Mies alkaa kiinnittää huomiota tyyliin kaikkialla. Elokuvasta hän huomaa ensin, että Forrest Gumpilla on Niken Cortezit ja vasta sitten, että Forrest juoksee.

8) Mies sijoittaa vaatteeseen. Hän säästää ja ostaa kellon, joka maksaa kuukausipalkan verran. Hän hankkii mittatilauspuvun tai käsintehdyt kengät. Tai ostaa laukun, jonka tietää kestävän ikuisesti. Mies tajuaa, että kun pukeutumisessa sijoittaa laatuun, se helpottaa elämää. Se on sijoitus, jonka tuotto on sitä, että ei tarvitse ostaa niin usein. Voittoa kertyy myös tyylikkyyden lisääntymisen muodossa vuosikausia.

9) Mies suunnittelee vaatekaappiaan, mutta kaapin värin, puulajin ja ovien sijaan sen sisältöä. Hän palaa punaisista housuista perusväreihin, sekoittaa nyt tummansiniseen valkoista, harmaata, beigeä ja huutomerkin verran oranssia tai lilaa.

10) Mies palaa alkuun ja lopettaa pukeutumisen ajattelemisen kokonaan. Hänen ei tarvitse shoppailla, koska vaatekaappi on täynnä lempivaatteita. Hän näyttää aina parhaalta versiolta itsestään, mutta ei koskaan istu terassilla ilman paitaa.

Teksti: Jani

Kuva: Rami Niemen kuvitusta kirjaan Vapaa tyyli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s