Luukku 6: persoonallinen juhlapukeutuminen

Kun Linnan juhlien kommentaattori kuvailee vieraan pukua ”persoonalliseksi”, hän tarkoittaa rumaa. Aidosti persoonallinen, oman persoonan parhaita puolia korostava pukeutuminen onkin vaikeaa. Erityisen haastavaa se on miehille.

Kannustan rikkomaan pukeutumissääntöjä. Virallisten juhlien pukukoodi on kuitenkin se, jota kannattaa rikkoa todella varoen. Suomen itsenäisyyspäivänä erityisesti kannattaa harjoittaa laumakäyttäytymistä. Pukukoodin noudattamisessa on kyse isännän ja emännän ja juhlan hengen kunnioittamisesta. Vanha frakkiviisaus kuuluukin: kun kaikki miehet ovat pukeutuneet samalla tavalla, miehet erottuvat hyveiden ja paheiden perusteella. Persoona ratkaisee!

Persoonallisuutta voi silti aina ilmaista pukeutumisella – myös Linnan juhlissa.

Muutama vuotta sitten minusta olisi tuntunut yllättävältä kirjoittaa tyyliblogiin Duudsoneista. Heitä ei erityisemmin tunnettu tyylimiehinä. Säännönrikkojina kyllä, tyylimiehinä ei.

Ajat muuttuvat. Vuosi sitten Duudsonit astelivat tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle tuunatuissa kansallispuvuissaan ja räjäyttivät vaihteeksi pankin.

Pukukoodina Linnan itsenäisyyspäivän juhlissa on frakki, mutta myös tumma puku ja kansallispuku käyvät. Duudsonit olivat valinneet asuikseen oman tulkintansa pohjalaisesta kansallispuvusta. Kirjoitin taannoin, että Duudsoneilla on kaksi kansallispukua: aataminasu ja asu, joka näkyy alla olevassa kuvassa. Olen iloinen, että he tällä kertaa valitsivat jälkimmäisen.

kuva (20)

Duudsonien asuvalinta on täydellinen esimerkki siitä, miten miehen juhlapukeutumisessa voi soveltaa sääntöjä. Vähän perinteitä, paljon persoonaa ja jotain suomalaista designia eli gTIE:n asusteet. Voittava kombinaatio!

Duudsonien juhla-asu ei tietenkään ole kopioitava tyyli. Se on kannustava esimerkki. Oli kyseessä aataminasu ja frakki, aina löytyy tapa korostaa omaa persoonallisuutta.

Teksti: Jani

Teksti on muokattu Vapaa tyyli -kirjasta. Miehen tyyliopas Vapaa tyyli on persoonallinen joululahja miehelle, isälle ja pojalle. Se sopii myös asusteeksi.

Jätä kommentti