Merckxillinen mies

Jukka, 51, on helsinkiläinen toimitusjohtaja. Jututimme Jukkaa Wauhtiajojen maalissa. Opimme uutta Eddy Merckxistä, De Rosan runkojen valmistuksesta ja mahtavan moton. Samala Jukka paljastaa Helsingin parhaan pyörälenkin.

Tämä italialaisesta ja ranskalaisesta kulttuurista elämän vaikutteita ammentava viestinnän ammattilainen hurahti pyöräilyyn 3-vuotiaana. Vajaat 50 vuotta myöhemmin intohimo pyöräilykulttuuriin näkyy kaikessa: varusteissa, tyylissä ja puheissa.

YMT Wauhtiajot 2013

Buongiorno, Jukka. Pyöräily: harrastus vai pakkomielle?
Se on pakkomielle. Multiaddiktio.

Ensimmäinen pyöräsi?
Ensimmäinen lahjatoive Emil-ukilta 3-vuotiaana oli polkupyörä. 8-vuotiaana sain Jopon, harmaan esisarjan erikoismallin, jossa oli kiillotetut alumiinivanteet, käsijarru ja valot. 14-vuotiaana ostin kesätyörahoilla 10 vaihteisen Raleigh Royal -retkipyörän, josta lokasuojat irroittamalla sai maantiekilpapyörän näköisen menopelin. Silloin aloitin Helsingistä itään ja pohjoiseen suuntautuneet pyörälenkit sekä pidemmät viikon pituiset pyöräretket telttoineen.

Maantiekilpapyöräilyn aloitin 2002 ostin elämäni ensimmäisen maantiekilpapyörän, Celeste-värisen Bianchin. Campagnolo Veloce -osilla (pyörä muuten ajautui Velosportin vaihtopyöränä Mika Myllylälle,  RIP).

YMT Wauhtiajot 2013

Numerokysymys. Kuinka monta polkupyörää omistat?
Kuusi kokonaista. Yksi Colnago on pyöräateljeessani osina ja odottaa rungon korjauksen jälkeen kasaamista ja entisöintiä. Nuoruuden Raleigh Royalen myymisen jättämä aukko on täyttymässä verkkohuutokaupassa, joten pyöräluku saattaa olla kohta kahdeksan (8).

Mikä pyörä on tärkein?
Toiminnallisesti tärkein on uusi Colnago C59 Italy Campagnolo Super Record -osasarjalla ja Lightweight Standard III –hiilikuitukiekoilla, koska sillä ajan eniten. 5000–6000 kilometriä vuodessa.

Tyylillisesti ja historiallisesti tärkein on kuvien DeRosa 1983. Pyörä on Eddy Merckx -aikakauden huippupyörä, jolloin vielä Columbus-runkoputket juotettiin Italiassa muhveihin, alumiiniosat kiillotettiin ja niihin kaiverrettiin pyörävalmistajan logot, satulat olivat nahkaa ja lukkopolkimien sijaan oli häkkipolkimet Bindan remmeillä.

YMT Wauhtiajot 2013

Wauhtiajoissa estetiikka jyllää, mutta mikä pyöräilyvarusteissa on tärkeintä?
Lajin, pyörägenren ja -merkin mukainen tyyli tulee ensimmäisenä ja sääolosuhteiden mukainen suojaavuus ja mukavuus toisena.

YMT Wauhtiajot 2013

Mistä löydät inspiraatiota omaan tyyliin ja pukeutumiseen?
4–5 viikkoa Pariisissa ja Etelä-Ranskassa vaikuttavat ehkä eniten yhdessä ulkona luonnossa koetun kanssa. Muuten päätäni mylläävät hitaat elokuvat ja hitaasti luetut kirjat, ennustamattomasti muuttuvat musiikkivalinnat, valokuva- ja kuvataide, lifestylemediat ja blogit, Pinterest. Ehkä helpompi luetella mikä ei ispiroi: teatteri, dekkarit, stand-up, ja tosi-tv.

Pyöräilyn ulkopuolella: mikä vaikuttaa pukeutumiseesi eniten?
Klassinen italialainen tyyli, laadukkaat kankaat ja leikkaukset, jotka sopivat kropalleni heittämällä. Niin duuni-, vapaa-ajan- kuin pyöräilijäminälle.

YMT Wauhtiajot 2013

Kuka on tyyliesikuvasi? Pyöräilyssä tai muuten?
Pyöräilyssä Eddy Merckx on tyylireferenssi, kuten näkyy. Solo Superia on hänen ensimmäinen ammattitiiminsä. Merckx ajoi Adidaksen kengillä ja Ugo De Rosan tai Ernesto Colnagon tekemillä pyörän rungoilla.

Viimeinen suuri pyöräilyn tyyli-ikoni on Mario Cipollini. Oma rohkeus ei kylläkään riitä hänen tempauksiinsa.

Pyöräilyn ulkopuolelta esikuvia ovat 60–70-luvulta Paul Newman ja Steve McQueen ehkä kasuaaliosastolla, kuten kellosta voi arvata.

YMT Wauhtiajot 2013

Suosittele jotain hyvää kauppa pyöräilystä ja pyöräilyn ilmiöistä kiinnostuneelle?
Velosportin kauppiaan, suurmestarin Raimo Niemisen avulla olen päässyt pyöräilyn kultakauden tiedon lähteille. Tämän hänen aikoinaan maahantuoman DeRosa -aarteen olen saanut ostaa useamman vuoden neuvottelujen ja historian opiskelun jälkeen hänen kokoelmastaan. Pyörä on todella harvinainen alkuperäinen Suomi-pyörä, sillä tuollon tämän tasoisia pyöriä ei myyty kuin muutamia vuodessa ja ne ajettiin kilpailuissa heikkoon kuntoon. Pyöräilybrändien sivustoista seuraan Colnagon,  DeRosan, Campagnolon, Raphan ja Paul Smithin saitteja.

Mikä on Helsingin paras pyörälenkki?
Peltosen lenkki. Pari vuotta sitten sain 50-vuotissyntymäpäivälahjaksi hyviltä pyöräveljiltani Mika Sarimolta ja Mikko Leistiltä 50 kilometrin lenkin, joka alkaa Itäväylän Teboillta, kääntyy tuolloin vasta-asfaltoidulle Immersbyntielle, sieltä Hindsbyn kautta Sipoon kirkkojen kautta, Kuninkaantietä seuraten Nikinmäen Palménin kyläkaupan kautta Kuninkaanmäkeen (Tour-de-Helsingin HC-nousu) ja josta Sotungintietä takaisin Itäväylälle.

Reitillä on edelleen jäljellä ”Peltosen lenkki 50” -opasteita, joissa on Colnagon logo.

YMT Wauhtiajot 2013

Mikä on mottosi?
”Vain parasta – tai on parasta olla ilman”.

Puoleeni käännytään usein kun ollaan valitsemassa ensimmäistä maantiekilpapyörää tai pähkäillään seuraavien pyörän valintaa. Kukaan ei ole koskaan tullut valittamaan minulle jälkikäteen, että osti liian hyvän pyörän itselleen.

Kiitos Jukka!

Teksti: Jani

Kuvat: Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s