Monitaly ja unelma Amerikasta

Saanko esitellä: Yuki Matsuda.

L1070332

Olen törmännyt Matsudaan Firenzen Pitti Uomossa useamman kerran vuodesta 2006 alkaen. Viime kesäkuussa oli ensimmäinen kerta, kun pääsin jututtamaan häntä.

Matsuda omistaa firman nimeltä Meg Company ja sen alla kaksi vaatemerkkiä – Monitaly ja Yuketen – jotka ovat vaikuttaneet voimakkaasti koko miesten muotiteollisuuden nykysuuntaan. Merkit saattavat olla suurelle yleisölle tuntemattomia. Matsudan elämäntyö, made in American ihailu ja amerikkalaisen käsityöperinteen arvostus sen sijaan näkyvät nyt heijastuksina monessa valtavirtamerkissä.

Syystäkin. Häpeilemätön americanan ihannointi yhdistettynä pyyteettömään tutkimustyöhön ja huippuluokan materiaaleihin ja usko artesaanitaitoon on voittava yhdistelmä.

Ehkä Matsudan jututtamatta jättäminen on ollut jotain pelonsekaista kunnioitusta. Tänä kesänä ilmassa oli vain kunnioituksensekaista kunnoitusta, kun Matsuda iski heti kättelyssä tyylisääntöhelmensä tiskiin.

Mikä on tyylisääntö, jota aina noudatat ja mitä aina rikot?

”Puen kyllä aina puvun päälleni, jos pukukoodi vaatii. Oma sääntöni? Ehkä tämä: I always wear something Native American.”

monitaly_13_fw_top_03

Tutustuin Firenzessä tällä kertaa tarkemmin nimenomaan Monitalyn mallistoon. Kuva yllä on Monitalyn tämän syksyn mallistosta. Syksyn lookbookissa malleina ovat Yuketenin Ryan ja Monitalyn/Meg Companyn Juan.

Oman firman kaverit malleina. Se kuvaa Matsudan rentoa otetta, joka näkyy kaikessa tekemisessä.

Ensi kesän Monitaly-mallisto on yhtä hykerryttävää kuosia. Ruutua, raitaa ja paisley-kuviota. Irtotakkeihin Matsuda on aina kaatanut kuviota isolla kauhalla. Jos liian räikeät kuosit epäilyttävät, Monitalyn sisäänheittotuotteeksi sopii solmio.

L1070330

Tai rusetti.

L1070329

Matsudan oma tarina on kirjava kuin ensi kesän kuosit.

Japanilaissyntyinen Matsuda muutti Kaliforniaan unelmiensa perässä. Hän aloitti sisäänostajana ja perusti vuonna 1985 Meg Companyn. Sen alle syntyi pari firmaa: yksi teki kenkiä (Yuketen) ja toinen vaatteita (Monitaly). Molempia ohjaa edelleen huikea tyylitaju ja arvostus amerikkalaisia perinteitä kohtaan. Matsudan tuotteiden maailmanlaajuinen menestys osoittaa, että se toimii.

monitaly_13_fw_top_06_1

Matsuda on kotoisin Osakasta. Hän hengaili teininä porukassa, jolle Amerikka oli suuri unelma. Osaka oli otollista maaperää USA-uteliaille. Vintage-kauppialta löytyi juuri oikeita merkkejä: Brooks Brothersin pukuja, L. L. Beanin duck bootseja ja Pendleton-paitoja.

Mikä ensi kesän mallistoon vaikuttaa eniten?

”Southern California.”

Hmm. Puhutte vähän, Mr. Matsuda, mutta viisaita.

Olisi vähättelyä sanoa Monitalyn ja Yuketenin saaneen vaikutteita americanasta. 45-vuotias Matsuda on americanan arkistoija ja konservaattori. Kesän mallisto henkii Matsudan kotimaisemia Hermosa Beachistä, sitä Etelä-Kaliforniaa ja varsinkin paikallisten vintagen aarreaittojen vaikutusta.

L1070331

Tämän talven mallistot ovat tuttua Monitalyä. Jos kesämallisto on saanut vaikutteensa Matsudan vuosien kokemuksesta Rose Bowlin vintage-torilla, talvimallistossa näkyvät hänen matkansa Amerikan halki New Englandin ja Mainen takamaille. Tyyppinä preppy Kauriinmetsästäjä, ehkäpä.

Tärkeintä eivät kuitenkaan ole americanasta saadut vaikutteet. Monitaly ja Yuketen ovat itsessäänkin the real deal. Kaikki vaatteet ja kengät on valmistettu Yhdysvalloissa.

Lookbook-kuvat: Monitaly

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s